Diarré

Diarré är oftast ofarligt men kan däremot vara obehagligt och besvärligt. Man kan bli lös i magen av olika orsaker men de vanligaste är infektion, överkänslighet eller andra sjukdomar (t.ex. kräksjuka). Får vi i oss bakterier, virus eller parasiter som förhindrar tarmen att ta upp vätska kallas det för en gastrointestinal infektion. Vätskan blir kvar i tarmen och löser upp avföringen. Hos vuxna går diarré ofta över av sig själv inom några dagar. Barn under 3 år som drabbas av diarré kan behandlas med en kombination av cellulosa och gelatin som kapslar in de bakterier och dylikt som orsakat tillståndet. Det rekommenderas att man kontaktar läkare eller apotekspersonal vid diarré hos barn under 3 år. Vill du tala med en apotekstekniker kan du oss via vår chatt så hjälper vi dig. 

Är du utomlands är risken att drabbas av gastrointestinal infektion större då vi utsätts för nya bakteriemiljöer i mat och dricksvatten. Man brukar säga att man får turistmage. Turistmage eller resediarré kan undvikas genom att inte dricka kranvatten under resan, undvika isbitar i dryck, endast äta kött och fisk som är ordentligt tillagad samt undvika redan skalade frukter och grönsaker. Det finns stoppande läkemedel, exempelvis Dimor, som man kan ta med sig för att lindra tillfällig akut diarré.

Om du blivit drabbad av diarré kan du förhindra uttorkning genom att dricka vätskeersättning. Vätskeersättning stabiliserar salt- och vätskebalansen i kroppen och ökar vattenupptaget genom att tillföra salt och glukos.