Förstoppning

Vanliga orsaker till tillfällig förstoppning är om du är stressad, dricker dåligt, äter en fiberfattig kost (t.ex. pasta, ljust bröd och te) eller har mycket stillasittande aktiviteter. Även hormonella förändringar i kroppen kan leda till förstoppning som under en graviditet eller innan mens. Vissa läkemedel kan även öka risken att bli förstoppad, några exempel på sådana är järn, antacida och blodtryckssänkande läkemedel. IBS kan också ge symtom i form av förstoppning. Vid IBS blir man ofta omväxlande hård och lös i magen. Har du svårt att tömma tarmen när du går på toaletten, har ont i magen, känner dig uppsvälld och spänd eller får ont i ändtarmsöppningen när du bajsar kan du vara förstoppad. 

Ofta går det att minska förstoppningen själv genom att dricka tillräckligt med vätska och äta fiberrik mat. Livsmedel rika på fibrer är bl.a. katrinplommon, fikon, päron, bönor, ärtor, hela linfrön, havregryn och messmör. Kom ihåg att du måste dricka mer om du ökar det dagliga fiberintaget. Försök också att röra på dig dagligen, rörelse hjälper tarmarna att arbeta. Blir inte din förstoppning bättre finns det receptfria läkemedel som kan hjälpa. Du hittar flera av dem i denna kategori. Det finns mjukgörande laxermedel så som Inolaxol, mikrolavemang som t.ex. Microlax och tarmretande laxermedel som exempelvis Dulcolax och DulcoSoft.

Du kan fråga våra apotekspersonal genom att chatta med oss om du känner dig osäker på vilken behandling som du ska välja.